“In ce consta o lucrare de zece?” Este intrebarea pe care probabil multi dintre dvs v-ati pus-o.
La fel ca in orice alt lucru bine facut in viata, si atunci cand vine vorba de o lucrare de licenta, masterat sau doctorat aveti nevoie de un plan, o schita cu cele mai importante idei pe care le doriti sa le expuneti in acea lucrare.
Lucrarea de diploma este una dintre cele mai importante lucrari din viata dvs. Oricine a avut de pregatit o astfel de lucrare, stie cat de greu este sa iti gasesti ritmul si motivatia necesara pentru a realiza o licenta de nota zece. In urmatoarele randuri, va vom da cateva sfaturi utile pentru a va apropia cat mai mult de acest obiectiv.
Apucati-va din timp. Primul pas este mereu cel mai greu, in cazul nostru prima propozitie a lucrarii. Dar de indata ce veti incepe sa scrieti, veti vedea ca totul devine mai simplu. Important este sa realizati ca timpul trece foarte repede si cu cat va apucati mai din timp, cu atat mai bine. Presiunea va scadea proportional cu timpul pe care il veti aloca lucrarii. Cateva luni inainte de data predarii ar trebui sa va ofere suficient timp pentru a nu va simti presati, pentru a nu se instala panica si pentru o organizare din timp.
Realizati un orar / plan. Orele de somn, cele de relaxare si cele in care va realizati lucrarea trebuie sa fie intr-o deplina armonie. O sa descoperiti ca poate in anumite zile veti avea un chef incredibil de scris, in timp ce in altele tot ce vreti sa faceti este sa dormiti toata ziua pentru ca nu puteti asterne pe foaie nici macar doua randuri coerente. Incercati sa gasiti un echilibru si sa va organizati un plan de lucru pe care sa il respectati cat mai mult posibil. Metoda “cate putin din toate” uneori este cea mai buna.
Consultati mai multe surse. Incercati sa combinati cat mai multe surse de informatie. Fie ca vorbim de biblioteca, internet, jurnale de specialitate, incercati sa constientizati cat de benefica poate fi o vizita la biblioteca. Stim, suntem in anul 2021, dar ati fi surprinsi sa descoperiti cat de multe puteti afla despre subiectul care va intereseaza doar printr-o simpla vizita la biblioteca. Internetul este bun, dar cand vine vorba de o biblioteca, veridicitatea informatiei si a surselor devine mult mai sigura.
Cautati un profesor eficient. Profesorul indrumator va poate influenta semnificativ calitatea lucrarii. Veti avea o colaborare de cateva luni cu acea persoana, deci automat trebuie sa aveti o relatie amicala suficient de buna pentru a putea da randament si pentru a avea o anumita chimie cu acel profesor. In caz contrar, nu veti reusi niciodata sa va mobilizati si sa realizati ceea ce v-ati propus cu privire la acea lucrare de licenta.
Alegeti un subiect care va place si puneti baza teoriei. Incercati sa imbinati ceea ce invatati la facultate cu ceea ce va place. Aveti un moment de reflectie cu privire la pasiunile dvs si cum ar putea acestea sa se imbine cu subiectul lucrarii. O sa ramaneti surprinsi de conexiunile pe care le puteti gasi. Mai mult decat atat, se spune ca daca pui baza teoriei, restul vine de la sine. Partea teoretica este definitorie pentru lucrarea dvs, dar uneori si cea mai plictisitoare (stim). Studiul de caz si concluziile vor fi mereu mai interesante, de aceea ar trebui sa scrieti prima data partea teoretica si sa va pastrati energia pentru ele.
Atentia la detalii conteaza. Notele de subsol, referintele, punctuatia, citarea surselor, ortografia si gramatica conteaza enorm intr-o astfel de lucrare. Recititi in permanenta ceea ce scrieti, pentru ca ceea ce nu cititi dvs fiti siguri ca altcineva o va face. Toate aceste mici detalii pot si vor face diferenta dintre o lucrare de nota 7 si una de nota 10. Multi profesori nici macar nu vor mai citi continutul lucrarii, daca vor descoperi greseli gramaticale la inceputul acesteia. Dupa fiecare capitol, recititi si verificati. O simpla recitire va poate aduce o alta perspectiva si idei mult mai interesante pe care poate le-ati omis.
Nu in ultimul rand, lasati-va amprenta si “semnatura proprie” asupra lucrarii. Aici ne referim la o nota personala asupra lucrarii. Desi trebuie sa urmati niste pasi standard, incercati sa puneti cat mai multa pasiune in ceea ce scrieti. In special in prima parte a lucrarii, unde trebuie sa va argumentati alegerea temei. De cele mai multe ori, profesorii si evaluatorii vor aprecia aceste note personale.