Etapele elaborarii lucrarii de licenta

Nu incepe niciodata cu “nu se poate”, ci incepe cu “sa vedem”.

Nicolae Iorga

Stim cu totii ca unul dintre cele mai grele lucruri din viata este acela de a incepe o actiune, un proiect sau, in cazul nostru, o lucrare de licenta. Asa ca ne-am gandit sa va oferim cativa pasi simpli care sa va ajute in elaborarea lucrarii de licenta.

Nu vom intra in prea multe detalii, pentru ca nu acesta este scopul, dar in urmatoarele randuri o sa va acordam cateva sfaturi cu privire la etapele pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand vine vorba de lucrarea de licenta.

Etapa I – Documentarea

Aceasta prima etapa cuprinde mai multe componente care sunt considerate temelia unei lucrari de licenta. Include o serie de scrieri relevante domeniului ales de dvs. si trebuie sa asigure cadrul de referinta pentru prezentarea temei si a conceptelor principale pe care se va axa lucrarea propriu zisa.

Partea de documentare plaseaza lucrarea intr-un context academic mai larg. Aceasta documentare se imparte la randul ei in doua categorii majore: documentarea de tip teoretic si documentarea de tip aplicativ sau de teren. Documentarea teoretica implica literatura de specialitate, rapoarte de specialitate etc., in timp ce documentarea de tip aplicativ implica cunoasterea pe cale directa a domeniului din care face parte lucrarea si a problematicii alese.

Orice lucrare de licenta trebuie sa contina o parte destul de consistenta de documentare, documentare pe care o gasim in partea introductiva sau in primul capitol al lucrarii.

Etapa II – Investigatia

In cea de-a doua etapa, scopul principal este acela de a stabili teza centrala a lucrarii, cea pe care ori doriti sa o demonstrati ori doriti sa o argumentati. Propune alcatuirea unui sistem de teze, ipoteze si concepte pe care va veti construi restul lucrarii. In aceasta etapa, trebuie sa fiti atenti la cateva aspecte:

 • formularea propriilor teze de cercetare si argumentarea lor
 • formularea clara a obiectivelor studiului si a lucrarii
 • prezentarea conceptelor cu care veti lucra pe durata lucrarii si raportarea acestora la sursele bibliografice de referinta pe care le-ati ales
 • alegerea unei metode clare de elaborare a temei de cercetare pe care ati ales-o (empirica, experimentala, istorica etc.)
 • elaborarea continutului temei de cercetare

Etapa III – Elaborarea demersului de cercetare

In aceasta etapa, autorul lucrarii va trebui sa se decida asupra anumitor aspecte esentiale ale acesteia, cum ar fi:

 • definirea problemei si formularea intrebarilor de cercetare
 • definirea metodei de culegere si de prelucrare a datelor
 • justificarea metodei alese
 • definirea ipotezelor
 • definirea indicatorilor utilizati (modul de a masura o anumita ipoteza sau concept)
 • elaborarea modelului cercetarii
 • prezentarea cercetarii propriu zise

Etapa IV – Prezentarea rezultatelor si a concluziilor

Aceasta ultima etapa presupune prezentarea rezultatelor pe care le-am obtinut in urma cercetarii (daca este cazul), prezentarea concluziilor si a discutiilor finale, unde autorul lucrarii poate face o paralela intre rezultatele obtinute si alte lucrari stiintifice deja existente, discuta rezultatele intr-o nota personala si expune concluziile lucrarii sale raportate la ipoteza de la care a plecat si daca este cazul, rezultatul lucrarii sale raportat la rezultatele altor lucrari asemanatoare.

Este una dintre cele mai importante etape si probabil, impreuna cu introducerea, este una dintre cele mai citite atunci cand vine vorba de o lucrare. Aici este locul unde ipoteza sau premisa lucrarii este validata sau invalidata si ajuta cititorii sa inteleaga scopul principal al lucrarii.

Toate aceste etape sunt extrem de importante atunci cand vine vorba de elaborarea unei lucrari de licenta, masterat sau doctorat. Desigur, acestea sunt doar cateva dintre ele. Pentru o aprofundare mai elaboarata, va recomandam sa cititi acest ghid. Daca in continuare aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa ne contactati si sa ne spuneti despre ce aveti nevoie.